Een garagepoort moet absoluut veilig zijn. Soms hoor je in de media over ongelukken met garagepoorten. Een tijd geleden nog kwam de Spaanse wielrenner Tondo om het leven door een dom garagepoortongeval: de renner kwam klem te zitten tussen een dichtslaande garagedeur en zijn auto. De meeste ongevallen met garagepoorten lopen niet zo dramatisch af, maar voorzichtheid is absoluut nodig.
Wetgeving
De Europese wetgever heeft criteria opgesteld waaraan elke garagepoort die in Europa verkocht wordt moet voldoen. CE gelabelde garagepoorten werden streng gecontroleerd. Soms kom je mensen tegen die aan een merkloze garagepoort kunnen helpen. Let extra goed op of je garagepoort wel aan de veiligheidseisen voldoet. Bij de populaire merken kan je gerust zijn dat de normen gevolgd worden.
Waarop letten voor een veilige garagepoort?
- Uitstekende delen: je kan je ernstig verwonden aan delen die uitsteken. Zeker aan scherpe uitsteeksels kan je je serieus bezeren. Kijk ook naar deurklinken en scharnieren.
- Windingen van spiraalveren: dunne windingen zijn een must. Het moet onmogelijk zijn om je vingers tussen de windingen te steken, ook wanneer dat per ongeluk gebeurt.
- Blokkeersysteem: een blokkeersysteem zorgt ervoor dat de motor blokkeert zodra iets de beweging van de poort belemmert. Goed voor de motor, maar vooral voor de veiligheid.
- Vingerklembeveiliging: Een vingerklembeveiliging kan erin bestaan dat de beweging van de poort stopt zodra iets in de weg komt, bijvoorbeeld van de secties van een sectionale poort. Anderzijds moeten spleten zoveel mogelijk vermeden worden.
- Veerbreukbeveiliging: Wanneer een veer onverhoopt breekt kan een poort zonder veerbreukbeveiliging plots naar beneden vallen. De veerbreukbeveiliging zorgt ervoor dat de poort blijft openstaan. Let er ook op dat brekende veren niet kunnen wegspringen.
- Maximale kracht: een automatische garagepoort met motor mag niet te krachtig zijn. De constructeur moet de maximale belasting respecteren.