De meeste nieuwe huizen worden tegenwoordig uitgerust met een sectionaalpoort. Er worden nog enkele manuele types sectionale garagepoorten verkocht, maar de overgrote meerderheid van de sectionaalpoorten gaat automatisch open en dicht.
Hoe een sectionale garagepoort opent
Een sectionaalpoort rolt zich naar binnen, in plaats van te kantelen zoals een kantelpoort. Een sectionale garagepoort bestaat uit horizontale met elkaar verbonden panelen. Vaak gaat het om beklede isolatieplaten.
Een automatische sectionale garagepoort werkt op elektriciteit en laat toe vanuit je auto de poort met een afstandsbediening te openen. Sommige sectionale garagepoorten hebben ook een deur waardoor je niet altijd de volledige poort moet openen. Dat is een voordeel voor je energierekening, en ook handig wanneer je de afstandsbediening vergeet.
Er bestaan ook modellen met een sleutel of code die je kan gebruiken wanneer je een afstandsbediening overbodig vindt.
Verschil sectionale poorten en kantelpoorten
- Door hun constructie verlies je bij sectionale poorten minder nuttige ruimte in je garage. Je kan je auto tot dichter tegen de poort parkeren.
- Kantelpoorten zijn vaak beter manueel te isoleren dan sectionale poorten.
- Sectionale poorten zijn vaak lichter dan kantelpoorten. Het openen wordt algemeen als eenvoudiger beschouwd.
- De prijs van sectionale poorten is vaak hoger dan die van kantelpoorten.
Zijdelingse sectionale garagepoorten
Er bestaan ook sectionaalpoorten die niet verticaal rollen, maar wel horizontaal. Dat is erg handig wanneer je garage erg laag is en wanneer er bovenaan te weinig ruimte is om het rolsysteem te monteren. Bijkomend voordeel is dat je de poort gedeeltelijk kan openen, bijvoorbeeld om te voet binnen of buiten te gaan. De warmte blijft zo veel beter in je garage, en een deur wordt overbodig.